sobota, 26 listopada, 2022
Strona głównaOdżywianiePorady dietetyczneNapoje dietetyczne mogą "oszukiwać mózg, by czuł się głodny

Napoje dietetyczne mogą „oszukiwać mózg, by czuł się głodny

W nowym badaniu napoje dietetyczne zwiększyły apetyt na jedzenie u niektórych grup osób.

  • Wcześniejsze badania badające przydatność napojów dietetycznych dla osób próbujących schudnąć nie były jednoznaczne.
  • Istnieją również pytania dotyczące tego, czy nieodżywcze substancje słodzące są zdrowe.
  • Nowe badanie stwierdza, że te słodziki mogą nie zmniejszyć spożycia kalorii przez dietetyków w dłuższej perspektywie, ponieważ zwiększają łaknienie.
  • Badanie dotyczy w szczególności sztucznego słodzika sukralozy.

12-uncjowa (oz) puszka najpopularniejszego napoju typu cola w Stanach Zjednoczonych ma 140 kalorii, podczas gdy 20-uncjowa plastikowa butelka zawiera 240 kalorii.

Dla ludzi, którzy są zainteresowani utratą wagi, ale lubią colę lub inne wysokokaloryczne, słodzone cukrem napoje bezalkoholowe, wersja dietetyczna z blisko zerową ilością kalorii może wydawać się atrakcyjną opcją.

Jednak nowe badanie prowadzone przez naukowców z Keck School of Medicine na University of Southern California w Los Angeles sugeruje, że napoje zawierające niskokaloryczne sztuczne słodziki mogą nie być tak pomocne w utracie wagi, jak wielu zakłada.

W badaniu stwierdzono, że nieodżywczy słodzik (NNS) sukraloza, który wiele napojów dietetycznych zawiera jako składnik, zwiększa zachcianki żywieniowe u kobiet i osób z otyłością w porównaniu z napojami zawierającymi sacharozę, naturalny cukier.

Sukraloza, znana również pod nazwą handlową „Splenda”, znajduje się w wielu napojach dietetycznych. Ostatnio opublikowana przez Food and Drug Administration (FDA) lista zatwierdzonych sztucznych substancji słodzących obejmuje sukralozę, sacharynę, aspartam, acesulfam potasu (Ace-K), neotam i advantame.

Badania sugerują, że ponad 40% dorosłych mieszkańców Stanów Zjednoczonych spożywa napoje dietetyczne słodzone NNS, aby zaspokoić głód słodyczy bez ponoszenia kary kalorycznej.

Wyniki badania pojawiają się w czasopiśmie JAMA Network Open.

Czy sztuczne słodziki są bezpieczne?

„Istnieją kontrowersje wokół stosowania sztucznych słodzików, ponieważ wiele osób używa ich do utraty wagi” – mówi Kathleen Page, M.D., starszy badacz badania.

„Podczas gdy niektóre badania sugerują, że mogą one być pomocne, inne pokazują, że mogą przyczyniać się do przyrostu masy ciała, cukrzycy typu 2 i innych zaburzeń metabolicznych. Nasze badanie spojrzał na różne grupy ludności, aby wyodrębnić niektóre z przyczyn tych sprzecznych wyników.”

Według badaczy, bezpieczeństwo sztucznych słodzików pozostaje niejasne.

Michelle Routhenstein, dietetyk kardiologiczny i właścicielka Entirely Nourished, powiedziała Medical News Today:

„Wiemy, że regularne picie sztucznie słodzonych napojów zostało powiązane z wyższym ryzykiem udaru mózgu i zawałów serca. Jest to prawdopodobnie spowodowane negatywnym wpływem sztucznie słodzonych napojów na czynniki ryzyka zawałów serca i udarów mózgu – w tym cukrzycę, wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu i zwiększoną wagę.”

Routhenstein nie brał udziału w badaniu.

Porównanie NNS i napojów z cukrem

Badacze zrekrutowali 74 ochotników o stabilnej wadze, praworęcznych, niepalących. Byli oni w wieku 18-35 lat, a 58% z nich stanowiły kobiety. Żadna z osób nie miała aktualnych diagnoz medycznych ani historii zaburzeń odżywiania, cukrzycy lub zażywania nielegalnych narkotyków.

Każdy uczestnik uczestniczył w trzech sesjach eksperymentalnych z badaczami, poszcząc przez noc przed przybyciem.

Kohorta składała się ze stosunkowo równej liczby osób, które były w zdrowej wadze, miały nadwagę i miały otyłość. To pozwoliło badaczom zidentyfikować możliwe różnice w sposobie, w jaki ich ciała reagowały na NNS.

Podczas sesji każdy osobnik spożywał 300 mililitrów napoju słodzonego NNS, napoju słodzonego cukrem lub, jako kontrolę, wodę.

Po tym, jak każdy uczestnik spożywał swój napój, badacze przedstawili im zdjęcia wysokokalorycznych pokarmów i wykorzystali funkcjonalne skany MRI (fMRI), aby zarejestrować aktywność w regionach ich mózgu związanych z apetytem i zachciankami żywieniowymi.

Badacze monitorowali również poziom cukru we krwi uczestników, insuliny i hormonów metabolicznych.

Wreszcie, na koniec każdej sesji, badacze zaoferowali uczestnikom bufet z przekąskami i zarejestrowali ilość jedzenia, które każda osoba spożyła.

Niespodziewany głód

Skany i badania krwi ujawniły trzy znaczące efekty, które sugerują, że napoje słodzone NNS mogą faktycznie utrudniać ograniczanie spożycia kalorii.

  • Skany fMRI ujawniły, że wśród kobiet i osób z otyłością, spożywanie napojów słodzonych NNS prowadziło do większej aktywności w obszarach mózgu związanych z apetytem i zachciankami niż picie napoju zawierającego sacharozę.
  • Nastąpił spadek poziomu hormonów metabolicznych, które sygnalizują bycie pełnym po spożyciu napojów słodzonych NNS w porównaniu z napojami zawierającymi sacharozę.
  • Po spożyciu napojów słodzonych NNS kobiety, choć nie mężczyźni, zjadały więcej przekąsek w bufecie na koniec sesji.

Z badania, Routhenstein powiedział:

„Były wcześniejsze badania, które pokazują szkodliwe skutki sztucznych słodzików, a to badanie dodaje więcej siły do poprzednich ustaleń. To badanie było randomizowaną próbą krzyżową, która wykazała wyższą neuronalną reakcję nagrody na nieodżywcze słodziki.”

„Nasz mózg jest inteligentny i najwyraźniej nie daje się oszukać; kiedy widzi, że spożywasz jedzenie lub napój, który ma bardzo słodki smak bez kalorii, aby to pokazać, szuka kalorycznego pokarmu na bazie cukru, aby to zrekompensować.”

Chociaż dr Page zauważa, że uczestnicy badania mogli być głodniejsi niż zwykle z powodu ich postu przed sesją, mówi:

„Nasze badanie zaczyna zapewniać kontekst dla mieszanych wyników z poprzednich badań, jeśli chodzi o neuronalne i behawioralne efekty sztucznych słodzików. Badając różne grupy, byliśmy w stanie wykazać, że kobiety i osoby z otyłością mogą być bardziej wrażliwe na sztuczne słodziki. W przypadku tych grup picie sztucznie słodzonych napojów może wywoływać w mózgu uczucie głodu, co z kolei może prowadzić do spożywania większej ilości kalorii.”

CZYTAJ WIĘCEJ

Najpopularniejsze