piątek, 12 kwietnia, 2024
Strona głównaOdżywianiePorady dietetycznePicie czarnej herbaty codziennie może obniżyć ryzyko śmiertelności

Picie czarnej herbaty codziennie może obniżyć ryzyko śmiertelności

Picie codziennie czarnej herbaty może prowadzić do dłuższego życia

Herbata jest najczęściej spożywanym napojem na świecie, po wodzie. Spośród wielu rodzajów, czarna herbata jest najbardziej rozpowszechniona w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych. Zielona herbata, herbata jaśminowa oraz herbaty owocowe i ziołowe są bardziej popularne w innych krajach.

Zarówno czarne, jak i zielone herbaty pochodzą z rośliny Camellia sinensis. Różnica między nimi polega na sposobie przetwarzania po zebraniu. Obie są zbierane, zwiędnięte, obite i zwinięte przed suszeniem. Czarna herbata jest następnie utleniana poprzez wystawienie jej na pewien czas na działanie powietrza.

Naukowcy od dawna badają korzyści zdrowotne różnych herbat. Niektórzy sugerują, że zielona herbata ma większe korzyści zdrowotne, podczas gdy inni opowiadają się za zdrowotnymi właściwościami czarnej herbaty. Tak czy inaczej, przeciwutleniacze wydają się być kluczowe.

Nowe badanie wykazało, że picie dwóch lub więcej filiżanek czarnej herbaty dziennie, z mlekiem lub bez, może zmniejszyć śmiertelność ze wszystkich wiodących przyczyn śmierci nawet o 12%.

Ile herbaty piją ludzie?

Próba badawcza obejmowała 498 043 mężczyzn i kobiet w wieku od 40 do 69 lat. Wszyscy uczestnicy przeszli badania fizyczne i dostarczyli próbki krwi, moczu i śliny, gdy zapisywali się do badania w latach 2006-2010.

Następnie wypełnili kwestionariusz linii podstawowej dotyczący ich nawyków picia herbaty. Uczestnicy zapisywali, ile filiżanek herbaty – średnio – wypijali każdego dnia i czy pili herbatę bardzo gorącą, gorącą czy ciepłą. Następnie obserwowano ich przez medianę 11,2 roku.

Badacze zapisali również dane dotyczące diety wszystkich uczestników, stylu życia, zdrowia, pochodzenia etnicznego i statusu społeczno-ekonomicznego. Dostosowali dane dotyczące śmiertelności, aby uwzględnić te czynniki.

Prawie 85% uczestników zgłosiło picie herbaty, przy czym 89% piło czarną herbatę. Większość z tych, którzy pili herbatę, miała od dwóch do pięciu filiżanek dziennie, przy czym 19% piło więcej niż sześć filiżanek dziennie.

Osoby pijące ciężką herbatę w badaniu częściej były palaczami, miały gorszy ogólny stan zdrowia i jadły więcej czerwonego i przetworzonego mięsa, co może zwiększać śmiertelność.

Czy mleko i cukier mają wpływ?

Podczas obserwacji zmarły 29 783 osoby. Badacze stwierdzili, że ryzyko śmiertelności z wszystkich przyczyn zmniejszyło się o około 12%, gdy spożycie herbaty wzrosło do trzech filiżanek dziennie.

Osoby, które piły więcej niż trzy filiżanki herbaty dziennie, nie miały niższego ryzyka śmiertelności niż osoby, które piły od jednej do trzech filiżanek.

Dodanie mleka lub cukru miało niewielki wpływ na obserwowane korzyści z czarnej herbaty. Podobnie, temperatura herbaty była pijana i nie miała wpływu na ryzyko śmiertelności.

„Znaleźliśmy związek niezależnie od tego, czy ludzie brali do herbaty mleko czy cukier”.

Osoby, które wypijały więcej niż dwie filiżanki herbaty dziennie, miały niższe ryzyko śmiertelności z powodu chorób układu krążenia, choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu.

Badacze nie stwierdzili związku między śmiertelnością z powodu raka i chorób układu oddechowego.

Dlaczego czarna herbata może mieć działanie ochronne?

Herbata ma wysoką zawartość polifenoli, które są przeciwutleniaczami występującymi w wielu produktach roślinnych. Zielona herbata zawiera więcej polifenoli niż czarna.

Badania sugerują, że dieta o wysokiej zawartości polifenoli może chronić przed wieloma warunkami zdrowotnymi, w tym wysokim ciśnieniem krwi, niektórymi nowotworami, chorobami układu krążenia i cukrzycą typu 2.

Badania wskazują, że polifenole w diecie przynoszą wiele korzyści, ale ich nadmierne ilości, takie jakie można znaleźć w suplementach, mogą mieć niekorzystne skutki.

Czarna herbata zawiera polifenole zwane teaflawinami i tearubinami. Badania wykazały, że teaflawiny są silnymi przeciwutleniaczami i mogą mieć również właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne, pomagając kontrolować lipidy we krwi.

Włączenie czarnej herbaty do zdrowej diety

Obecne badanie nie znalazło żadnych dalszych korzyści zdrowotnych po trzeciej codziennej filiżance. A herbata zawiera kofeinę, która może mieć negatywne skutki przy wysokich poziomach spożycia.

Wykazano, że małe ilości kofeiny zwiększają funkcje poznawcze i czujność oraz pomagają w utracie wagi. Większe ilości – ponad 400mg dziennie – mogą powodować problemy, takie jak trema i wstrząsy, zakłócenia snu, zgaga, a nawet wysokie ciśnienie krwi u niektórych osób.

Jednak średnio trzy filiżanki herbaty zawierają około 180mg kofeiny, więc nie powinna powodować problemów dla każdego, kto nie jest wrażliwy na kofeinę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Najpopularniejsze