sobota, 13 kwietnia, 2024
Strona głównaOdżywianieZdrowa dietaKorzyści zdrowotne z jedzenia owoców i warzyw

Korzyści zdrowotne z jedzenia owoców i warzyw

Warzywa i owoce przynoszą korzyści niezależnie od siebie. Oznacza to, że korzyści, jakie czerpiemy ze spożywania ponad 8 porcji warzyw dziennie, przewyższają korzyści, jakie czerpiemy ze spożywania ponad 3 porcji owoców dziennie, tzn. maksymalizujemy korzyści zdrowotne, gdy spożywamy oba te produkty! Większość badań łączy warzywa i owoce, wykazując, że im więcej ich jemy, tym mniejsze jest ryzyko chorób przewlekłych. Jednak, jak zostało to omówione w artykule „Dlaczego owoce są dobrym źródłem węglowodanów”, istnieje wiele korzyści zdrowotnych, które można przypisać właśnie owocom, niezależnie od warzyw, dzięki unikalnej kombinacji błonnika prebiotycznego, związków fitochemicznych, witamin i minerałów zawartych w owocach.

Korzyści zdrowotne, jakie można przypisać spożyciu owoców, obejmują:

  • poprawę stanu zdrowia przewodu pokarmowego (w tym ochronę przed IBS, IBD, chorobą uchyłkową, zaparciami i rakiem jelita grubego),
  • zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych,
  • zmniejszone ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2,
  • zmniejszone ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego,
  • długoterminowa kontrola masy ciała,
  • ochrona przed rakiem płuc,
  • poprawa gęstości mineralnej kości,
  • zmniejszenie nasilenia astmy,
  • zmniejszone ryzyko depresji i innych schorzeń psychologicznych,
  • zmniejszone nasilenie zaburzeń ze spektrum autyzmu,
  • zmniejszone ryzyko wystąpienia łojotokowego zapalenia skóry, oraz
  • zmniejszone nasilenie przewlekłej obturacyjnej choroby płuc.
CZYTAJ WIĘCEJ

Najpopularniejsze