Warzywa i owoce przynoszą korzyści niezależnie od siebie. Oznacza to, że korzyści, jakie czerpiemy ze spożywania ponad 8 porcji warzyw dziennie, przewyższają korzyści, jakie czerpiemy ze spożywania ponad 3 porcji owoców dziennie, tzn. maksymalizujemy korzyści zdrowotne, gdy spożywamy oba te produkty! Większość badań łączy warzywa i owoce, wykazując, że im więcej ich jemy, tym mniejsze jest ryzyko chorób przewlekłych. Jednak, jak zostało to omówione w artykule „Dlaczego owoce są dobrym źródłem węglowodanów”, istnieje wiele korzyści zdrowotnych, które można przypisać właśnie owocom, niezależnie od warzyw, dzięki unikalnej kombinacji błonnika prebiotycznego, związków fitochemicznych, witamin i minerałów zawartych w owocach.
Korzyści zdrowotne, jakie można przypisać spożyciu owoców, obejmują:
- poprawę stanu zdrowia przewodu pokarmowego (w tym ochronę przed IBS, IBD, chorobą uchyłkową, zaparciami i rakiem jelita grubego),
- zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych,
- zmniejszone ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2,
- zmniejszone ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego,
- długoterminowa kontrola masy ciała,
- ochrona przed rakiem płuc,
- poprawa gęstości mineralnej kości,
- zmniejszenie nasilenia astmy,
- zmniejszone ryzyko depresji i innych schorzeń psychologicznych,
- zmniejszone nasilenie zaburzeń ze spektrum autyzmu,
- zmniejszone ryzyko wystąpienia łojotokowego zapalenia skóry, oraz
- zmniejszone nasilenie przewlekłej obturacyjnej choroby płuc.