niedziela, 27 listopada, 2022
Strona głównaZdrowieChoroby i dolegliwościJogurt jako wzmacniający odporność składnik używany na 3 sposoby

Jogurt jako wzmacniający odporność składnik używany na 3 sposoby

Znany ze swojego bogatego smaku i kremowej konsystencji jogurt jest jednym z niewielu pokarmów, które są w równej mierze pożywne i pyszne.

Jogurt na bazie nabiału jest produkowany przez fermentację mleka przy użyciu bakterii, a następnie odcedzanie płynu, aby stworzyć bogatą i gładką konsystencję.

Jogurt jest nie tylko doskonałym źródłem białka i innych witamin i minerałów, ale jest również doskonałym składnikiem, aby mieć pod ręką, gdy czujesz się pod pogodą – lub starając się zapobiec temu, aby tak się stało.

Przewiń w dół, aby uzyskać trzy unikalne sposoby korzystania z jogurtu – i czerpać jego korzyści.

Korzyści zwiększające odporność

Oprócz tego, że jest wszechstronny i łatwy do włączenia do różnych przepisów, jogurt jest pełen składników odżywczych, które mogą pomóc odeprzeć infekcje, abyś czuł się jak najlepiej.

Na przykład, wiele odmian jogurtu zawiera probiotyki, które są rodzajem korzystnych bakterii, które regulują zdrowie jelit i odporność.

W rzeczywistości uważa się, że probiotyki poprawiają funkcje odpornościowe poprzez zwiększenie produkcji komórek odpornościowych, wzmocnienie wyściółki jelit i blokowanie wzrostu szkodliwych bakterii w twoim przewodzie pokarmowym, według badań z 2018 r.

Co więcej, według jednego przeglądu z 2014 roku, probiotyki mogą być nawet skuteczne w skracaniu czasu trwania ostrych infekcji dróg oddechowych zarówno u dzieci, jak i u dorosłych.

Jogurt jest również gwiezdnym źródłem wielu witamin i minerałów, które wspierają funkcje odpornościowe, w tym ryboflawiny, cynku, selenu i magnezu.

W szczególności, selen i magnez odgrywają kluczową rolę w produkcji komórek odpornościowych i mogą pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniem.

Tymczasem, zgodnie z badaniami z 2015 roku, niektóre badania pokazują, że cynk może pomóc w zmniejszeniu czasu trwania objawów infekcji, w tym zwykłego przeziębienia.

Plus, niektóre rodzaje jogurtu są fortyfikowane witaminą D, ważnym mikroelementem, którego większości ludzi brakuje w diecie.

Co ciekawe, badania z 2020 roku sugerują, że zwiększenie spożycia witaminy D może oferować ochronę przed infekcjami układu oddechowego, takimi jak przeziębienie i grypa, jednocześnie zmniejszając nasilenie objawów.

Podczas gdy większość ludzi myśli o jogurcie jako ukochanym zszywce śniadaniowej, istnieją tony innych ciekawych sposobów, aby skorzystać z jego wielu immunologicznych korzyści boosting.

Jeśli nie kochasz jogurtu prosto z miski, lub szukasz kilku nowych sposobów, aby wprowadzić to jedzenie do swojego repertuaru, sprawdź te trzy świetne pomysły.

1. Przygotuj mrożone jogurtowe kąski na zdrową przekąskę.

Aby uzyskać prostą i pyszną przekąskę typu grab-and-go, spróbuj zrobić kilka mrożonych bitów jogurtowych.

Jeśli czujesz się kreatywny, możesz nawet spróbować eksperymentować z ulubionymi owocami, aby podbić smak. Truskawki, borówki, banany i kiwi są świetnym dodatkiem do tych pysznych jogurtowych kąsków.

Składniki

  • 1 kubek (285 g) zwykłego lub waniliowego jogurtu greckiego
  • 1 filiżanka (145 g) świeżych owoców do wyboru, pokrojonych na małe kawałki

Wskazówki

  • W dużej misce wymieszać jogurt z pokrojonymi owocami.
  • Wlać do foremki w kształcie zabawy lub tacki na kostki lodu.
  • Zamrażaj przez co najmniej 2 godziny, aby zastygło, a następnie ciesz się.

2. Zrób wysokobiałkowy sos do makaronu

Jogurt jest idealny do nadania sosowi do makaronu skrętu o wysokiej zawartości białka, jednocześnie dodając bogatą, kremową teksturę do swojego przepisu.

To wziąć na sosie pomidorowym funkcje zwykłego jogurtu greckiego wraz z różnych ziół, przypraw i przypraw.

Jednakże, można również użyć jogurtu greckiego do podniesienia innych rodzajów sosu do makaronu, w tym sos Alfredo, masło czosnkowe, a nawet Bolognese.

Składniki

  • 1 łyżka (15 ml) oliwy z oliwek
  • 3-4 ząbki czosnku, mielone
  • 1 (28-oz, lub 793-g) puszka rozgniecionych pomidorów
  • 1 filiżanka (285 g) zwykłego jogurtu greckiego
  • 1/4 filiżanki (23 g) parmezanu
  • 2 łyżki (5 g) świeżej bazylii
  • 1/4 łyżki (0,25 g) suszonego oregano
  • 1/4 łyżki (0,5 g) płatki czerwonej papryki
  • Sól, do smaku
  • Pieprz, do smaku
  • Ugotowany makaron, do podania

Wskazówki

  • Do rondla lub garnka na średnim ogniu wlać olej.
  • Dodaj czosnek i smaż 2-3 minuty.
  • Wymieszaj z pomidorami i doprowadź do wrzenia.
  • Przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
  • Wymieszać z jogurtem, parmezanem, bazylią, oregano i płatkami czerwonej papryki. Dodać sól i pieprz.
  • Wymieszać z ugotowanym makaronem i podawać.

3. Ulepsz swoją jajecznicę

Nie tylko może jogurt zwiększyć wartość odżywczą swojego porannego posiłku, ale może również pomóc kopać w górę smak, jak również.

Aby nadać swojemu śniadaniu łatwy upgrade, spróbuj ubić trochę jogurtu do jajecznicy przed ugotowaniem jej.

Ten przepis działa również dobrze dla innych rodzajów gotowanych jaj, takich jak omlety lub frittatas.

Składniki

  • 2 łyżki (10 g) zwykłego jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • Przyprawy według uznania, takie jak sól, pieprz, papryka itp.

Wskazówki

  • W miseczce lub miarce ubić jogurt z jajkami i przyprawami.
  • Ugotuj jajecznicę w sposób, jaki preferujesz.
CZYTAJ WIĘCEJ

Najpopularniejsze