piątek, 29 marca, 2024
Strona głównaZdrowieChoroby i dolegliwościCzosnek - super składnik zwiększający odporność.

Czosnek – super składnik zwiększający odporność.

Pachnący i pełen smaku czosnek jest pysznym składnikiem wielu różnych potraw.

Czosnek jest rodzajem rośliny blisko spokrewnionej z cebulą, porami, szalotkami i szczypiorkiem.

Oprócz nadawania przepisom natychmiastowej aktualizacji, to potężne zioło było również stosowane w celach leczniczych na całym świecie od tysięcy lat.

W rzeczywistości, wiele form tradycyjnej medycyny powszechnie używać czosnku do:

  • leczenia przeziębień, kaszlu i gorączki
  • przyspiesza gojenie się ran
  • łagodzi ból spowodowany infekcją ucha

Przewiń w dół, aby poznać trzy wyjątkowe sposoby na wykorzystanie czosnku – i czerpać z niego korzyści.

Korzyści zwiększające odporność

Czosnek jest szczególnie bogaty w związki zawierające siarkę, które są uważane za odpowiedzialne za jego wiele silnych właściwości leczniczych.

W szczególności, siekanie, miażdżenie lub żucie ząbków czosnku aktywuje enzym zwany allinazą. Allinaza wytwarza allicynę, aktywny składnik występujący w czosnku.

Nie tylko badania wykazują, że allicyna ma działanie przeciwbakteryjne, zgodnie z przeglądem badań z 2020 roku, ale może nawet zwiększyć skuteczność wielu antybiotyków i leków przeciwgrzybiczych.

Oprócz allicyny, czosnek zawiera również kilka innych związków zawierających siarkę, które pomagają zwiększyć jego potencjalne korzyści zdrowotne, w tym S-allyl cysteinę i disulfid dialilu.

Co więcej, czosnek jest ładowany z przeciwutleniaczami. Są to ważne związki, które mogą chronić przed zapaleniem, uszkodzeniem komórek i chorobami przewlekłymi.

Chociaż potrzeba więcej badań, badania z 2017 roku sugerują, że upping swoje spożycie przeciwutleniaczy z żywności, takich jak czosnek, może pomóc chronić przed infekcjami, takimi jak grypa.

Według jednego przeglądu z 2018 r., suplementy czosnku mogą również zmniejszyć częstość występowania infekcji górnych dróg oddechowych, a nawet mogą pomóc w skróceniu czasu trwania objawów.

Najlepszy ze wszystkich, oprócz tego, że jest niesamowity dla odporności, czosnek jest również super wszechstronny. Można się nim cieszyć we wszystkim, od zup i sosów po rozprzestrzenianie się, dipy, dressingi i wiele więcej.

Tak więc, czy szukasz odeprzeć wampiry lub walczyć z grypą, sprawdź te trzy proste przepisy, aby uzyskać więcej czosnku w diecie.

1. Napij się kojącego bulionu czosnkowego

Bogaty, pocieszający i pyszny, niewiele jest rzeczy tak kojących jak gorąca miska domowego bulionu, gdy nie czujesz się najlepiej.

Ten prosty przepis może wziąć swój rosół do następnego poziomu, parując zmiażdżony czosnek z ulubionymi świeżymi ziołami.

Whip up dużą partię i przechowywać resztki w lodówce lub zamrażarce, aby łyknąć następnym razem, gdy czujesz się chory.

Składniki

  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek
  • 8 filiżanek (1,9 litra) bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 1-2 garści świeżych ziół, takich jak pietruszka, rozmaryn, bazylia, tymianek lub szczypiorek
  • Sól, do smaku
  • Pieprz, do smaku

Wskazówki

  • Czosnek przekroić na pół i oddzielić ząbki. Usunąć skórkę i zmiażdżyć ząbki płaską stroną noża, używając do tego piętki dłoni.
  • Dodaj olej do dużego garnka na średnim ogniu.
  • Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i gotuj przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ząbki zmiękną.
  • Wlać bulion, dodać zioła i doprowadzić mieszaninę do wrzenia.
  • Zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut.
  • Doprawić solą i pieprzem.
  • Przecedzić bulion i podawać.

2. Smaczne smarowidło z pieczonego czosnku

To kremowe smarowidło czosnkowe jest pyszne, łatwe do zrobienia i jeszcze łatwiejsze do cieszenia się.

Spróbuj użyć łyżki tego smarowidła z pieczonego czosnku jako dipu, sosu lub polewy do chleba lub kanapek.

Składniki

  • 3-4 główki czosnku
  • Oliwa z oliwek, plus więcej do skrapiania
  • Sól, do smaku

Wskazówki

  • Rozgrzej piekarnik do 400°F (205°C).
  • Odciąć wierzchołki główek czosnku; odrzucić wierzchołki.
  • Umieść czosnek w naczyniu do pieczenia, polej olejem i solą. Przykryć folią.
  • Piecz przez około 40 minut lub do momentu, gdy ząbki będą miękkie i lekko zrumienione.
  • Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Po ostygnięciu, usuń ząbki czosnku ze skóry, nacinając wokół każdego ząbka małym nożem i wyciskając je, używając palców lub widelca.
  • Skropić odrobiną oleju i użyć widelca do zmiażdżenia aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

3. Spróbuj zrobić czosnkowy vinaigrette

Dla prostego sposobu, aby przyprawić swoją następną sałatkę, dać ten smaczny czosnkowy vinaigrette spróbować.

To wymaga tylko kilka składników i – jeśli czujesz się kreatywny – można nawet dostosować go do swojego smaku, eksperymentując z różnych ziół, przypraw i przypraw.

Oprócz sałatek, można również drizzle tego pysznego vinaigrette nad sautéed warzyw, kanapki, lub gotowane dania mięsne do ramp up smak i potencjalne korzyści zdrowotne.

Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • Szczypta soli, plus więcej do smaku
  • 2 łyżki (30 ml) czerwonego octu winnego
  • 4 łyżki (60 ml) oliwy z oliwek
  • Pieprz, do smaku
  • Przygotowana sałatka, do podania

Wskazówki

  • Obrać ząbek czosnku i posiekać na małe kawałki, a następnie posypać solą.
  • Używając płaskiej części noża i piętki dłoni, rozgnieć posiekany czosnek, aż uzyskasz gładką pastę.
  • Połącz pastę czosnkową z czerwonym octem winnym, oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
  • Wymieszaj, rzuć z sałatką i podawaj. Resztki przechowywać w szczelnym pojemniku.

Podsumowując

Czosnek jest potężnym ziołem znanym tradycyjnie ze swoich licznych właściwości leczniczych.

Jest bogaty w przeciwutleniacze i związki zawierające siarkę, takie jak allicyna, a niektóre badania pokazują, że czosnek może pomóc w ochronie przed chorobami i infekcjami poprzez pobudzenie funkcji odpornościowych.

Plus, to jest wielki dla przynosząc bogaty smak i aromat do potraw i sprawia, że niesamowity dodatek do zup, smarowidła, sosy, sosy sałatkowe, i więcej.

CZYTAJ WIĘCEJ

Najpopularniejsze