Ocet jabłkowy (ACV) pochodzi ze sfermentowanego soku uzyskanego ze zmiażdżonych jabłek.
Czym jest ocet jabłkowy z cydru?
Ocet jabłkowy (ACV) pochodzi ze sfermentowanego soku uzyskanego ze zmiażdżonych jabłek. Do głównych składników ACV należą:
- Kwas octowy
- Kwas cytrynowy
Do składników odżywczych ACV należą:
- Pektyny
- Witamina B1
- Witamina B2
- Witamina B6
- Biotyna
- Kwas foliowy
- Niacyna
- Kwas pantotenowy
- Witamina C
- Potas
- Wapń
- Polifenol
- Aminokwasy
ACV może być również stosowany jako środek aromatyzujący w żywności.
Jaką dawkę octu jabłkowego z cydru należy przyjmować?
Dawkowanie octu jabłkowego cydrowego zależy od następujących czynników:
- Wiek użytkownika
- Zdrowie użytkownika
- Inne schorzenia
Ważne jest, aby rozcieńczyć ACV przed jego spożyciem. Generalnie zaleca się rozcieńczanie 15 ml do 30 ml (1-2 łyżki stołowe) ACV w 240 ml wody i przyjmowanie przed posiłkami. Również ACV nie powinien być stosowany bezpośrednio na skórę, ponieważ może ją uszkodzić.
Przed użyciem ACV do celów leczniczych, skonsultuj się z lekarzem, farmaceutą lub innym pracownikiem służby zdrowia, aby upewnić się co do ryzyka i skutków ubocznych.
Ponadto, sumiennie przejść przez kierunki wymienione w etykiecie, aby uniknąć ryzyka.