Nowe badanie szuka powiązań między odżywianiem a samopoczuciem psychicznym.
- Choć istnieje dobrze ugruntowany związek między dietą a zdrowiem fizycznym, związki między dietą a zdrowiem psychicznym pozostają w dużej mierze nieodkryte.
- Zespół badaczy wykorzystał ostatnio dane ankietowe do zbadania roli, jaką dieta odgrywa w zdrowiu psychicznym.
- Kluczowe ustalenia obejmują skojarzenia, które cierpienie psychiczne ma z kofeiną i fast foodami oraz zwiększonym dobrostanem psychicznym, który pochodzi z wyższymi poziomami ćwiczeń.
- Czynniki sezonowe i położenie geograficzne również miały wpływ na zdrowie psychiczne.
Badania wykazały, że przestrzeganie zdrowej diety o niskiej zawartości przetworzonej żywności zmniejsza ryzyko wystąpienia schorzeń zdrowotnych, w tym chorób układu krążenia i nowotworów.
Istnieje jednak coraz więcej dowodów naukowych na to, że czynniki dietetyczne mogą również wpływać na zdrowie psychiczne.
Na przykład, badania wykazały związki między dietą śródziemnomorską a niższym ryzykiem depresji.
W przeciwieństwie do tego, istnieją pewne dowody na to, że diety o niższej jakości są związane ze zwiększonym ryzykiem depresji. Jednak związek ten jest nadal przedmiotem debaty.
Świeże spojrzenie
Aby zbadać rolę diety w zdrowiu psychicznym, naukowcy z Binghamton University i Stony Brook University, oba w Nowym Jorku, przeprowadzili ankietę online wśród ponad 2600 uczestników z Ameryki Północnej, Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej (MENA) oraz Azji.
Badanie obejmowało 5 lat i obejmowało 1.147 młodych kobiet, 628 dojrzałych kobiet, 641 młodych mężczyzn i 207 dojrzałych mężczyzn. Dla celów badania, badacze zdefiniowali młodych jako osoby w wieku od 18 do 29 lat, podczas gdy dojrzali uczestnicy byli w wieku 30 lat lub starsi.
Badanie pojawia się w czasopiśmie Nutrients.
Zaangażowanie w badanie było dobrowolne. Wszyscy uczestnicy wypełnili kwestionariusz po odpowiedzi na post w mediach społecznościowych reklamujący badanie.
Celem naukowców było określenie, jakie pokarmy i inne czynniki, w tym ćwiczenia, położenie geograficzne i pora roku, były pozytywnie lub negatywnie związane ze zdrowiem psychicznym.
Czynniki wpływające na zdrowie psychiczne
Młode i dojrzałe kobiety miały wyższe ryzyko wystąpienia zaburzeń psychicznych w sezonie wiosennym. Badacze znaleźli również negatywne związki zdrowia psychicznego z wysokim spożyciem kofeiny i umiarkowanym do wysokiego spożyciem fast foodów.
Stwierdzili również, że częste jedzenie śniadań i angażowanie się w wyższy poziom ćwiczeń fizycznych były związane z poprawą samopoczucia psychicznego wśród młodych kobiet.
Z kolei w przypadku kobiet dojrzałych częste spożywanie śniadań było związane z wyższym wskaźnikiem cierpienia psychicznego. Jednakże, podobnie jak w przypadku młodych kobiet, częste ćwiczenia fizyczne okazały się mieć pozytywny wpływ na samopoczucie u kobiet dojrzałych.
Dodatkowo dojrzałe kobiety mieszkające w Azji lub regionie MENA zgłaszały bardziej znaczący dystres psychiczny w porównaniu z tymi zamieszkującymi Amerykę Północną.
Młodzi mężczyźni zgłaszali lepsze samopoczucie w związku z częstymi ćwiczeniami, umiarkowanym spożyciem nabiału i umiarkowanym do wysokiego spożyciem mięsa. Odwrotnie, wysokie spożycie fast foodów i kofeiny wiązało się z gorszym samopoczuciem psychicznym.
Podobnie jak w przypadku dojrzałych kobiet, dojrzali mężczyźni mieli większe szanse na wystąpienie zaburzeń psychicznych, jeśli mieszkali w regionie MENA. Wyższy poziom wykształcenia i umiarkowane spożycie orzechów były związane z pozytywnym zdrowiem psychicznym u dojrzałych mężczyzn.
Dostosowywanie diet do potrzeb
Według współautora badania, Lina Begdache, Ph.D., asystenta profesora zdrowia i studiów wellness na Uniwersytecie Binghamton, naukowcy muszą rozważyć różnice w dojrzałości mózgu między młodymi i dojrzałymi dorosłymi.
Wyjaśnia ona: „Młodzi dorośli wciąż tworzą nowe połączenia między komórkami mózgowymi, a także budują struktury; dlatego potrzebują więcej energii i składników odżywczych, aby to zrobić”.
Biorąc pod uwagę wiek, ona wierzy, pomoże nam zrozumieć, jak dieta i inne czynniki odgrywają rolę w zdrowiu psychicznym.
„Musimy rozważyć spektrum zmian w diecie i stylu życia w oparciu o różne grupy wiekowe i [sexes]. Nie ma jednej zdrowej diety, która będzie działać dla wszystkich. Nie ma jednej poprawki.”
– Lina Begdache, Ph.D.
Begdache wyjaśnia, że istnieją krytyczne różnice w morfologii mózgu i łączności między mężczyznami i kobietami. W trakcie swoich badań stwierdziła, że dieta ma mniejszy wpływ na mężczyzn niż na kobiety.
Mężczyźni, którzy przestrzegają nawet „nieco zdrowej” diety, mają tendencję do zgłaszania dobrego samopoczucia psychicznego, wyjaśnia. Jednak, gdy ich dieta składa się głównie z fast foodów, cierpienie psychiczne staje się bardziej prawdopodobne.
Implikacje wyników badań
Badanie to zapewnia wgląd w związki między dietą, regionami geograficznymi i ćwiczeniami u osób w różnym wieku i płci. Jednak ograniczenia obejmują charakter przekrojowy badania, nielosowe pobieranie próbek i mniejszą wielkość próby dojrzałych mężczyzn.
Ponieważ większość badań dietetycznych koncentruje się na związku między dietą a zdrowiem fizycznym, Begdache ma nadzieję, że te ustalenia będą promować więcej badań nad rolą, jaką dieta odgrywa w dobrostanie psychicznym.
„Mam nadzieję, że zobaczę więcej osób prowadzących badania w tej dziedzinie i publikujących na temat dostosowywania diety w oparciu o wiek i [sex]. Mam nadzieję, że pewnego dnia instytucje i rządy stworzą zalecenia dietetyczne dla zdrowia mózgu.”
– Lina Begdache, Ph.D.
Pewne ograniczenia
Warto jednak zaznaczyć, że badanie było stosunkowo niewielkie. W szczególności grupa dojrzałych mężczyzn liczyła zaledwie 207 osób.
Ponadto, badanie było przekrojowe, więc badacze wzięli tylko migawkę z diety każdego uczestnika w jednym punkcie w czasie. Dieta może się znacznie zmienić na przestrzeni lat.
Dodatkowo, naukowcy nie mogli uwzględnić istniejących warunków zdrowotnych lub czynników środowiskowych lub genetycznych. Badanie wpływu odżywiania na zdrowie psychiczne jest wyzwaniem i, jak zawsze, dużo więcej pracy jest konieczne.