Kantalupa jest pysznym letnim owocem. Dostarcza wielu korzyści zdrowotnych, m.in.
- Poprawia wzrok: Jedzenie kantalupy codziennie może poprawić wzrok. Witamina C, zeaksantyna i karotenoidy obecne w kantalupie poprawiają wzrok i zmniejszają ryzyko wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej (choroby oczu, która powoduje utratę wzroku, zazwyczaj w centralnym polu widzenia).
- Równoważy płyny ustrojowe i elektrolity: Kantalupa jest bogata w wodę i elektrolity. Pomaga to w utrzymaniu odpowiedniego poziomu płynów i elektrolitów w organizmie.
- Zarządza cukrzycą: Cantaloupes ma niski ładunek glikemiczny wynik czterech. Niski ładunek glikemiczny oznacza, że organizm trawi go powoli i zapobiega skokowi poziomu cukru we krwi. Jest to więc doskonałe rozwiązanie dla osób cierpiących na cukrzycę.
- Zmniejsza odwodnienie: Kantalupy składają się w 90 procentach z wody. Wysoka zawartość wody może zapobiec odwodnieniu w okresie letnim. Tak więc, mając miskę kantalupa w lecie będzie uzupełniać utracone płyny.
- Reguluje ciśnienie krwi: Kantalupy są naładowane potasem. Potas pomaga rozluźnić naczynia krwionośne i obniżyć ciśnienie krwi.
- Zapobiega zaparciom: Wysoki poziom błonnika pokarmowego jest niezbędny do promowania ruchów jelit i zdrowia trawiennego. Błonnik wypełnia stolec i sprawia, że wypróżnienia są regularne.
- Wzmacnia odporność: Kantalupa jest wypełniona związkami zwanymi fitonutrientami. Fitoskładniki wzmacniają odporność i pomagają zwalczać choroby. Związki te nadają mu właściwości przeciwzapalne. Witamina A wzmacnia odporność i produkcję białych krwinek.
- Wspomaga rozwój płodu: Foliany w kantalupie są jednym z najbardziej niezbędnych składników odżywczych podczas ciąży, ponieważ zapobiegają wadom cewy nerwowej u dzieci. Pomaga również w tworzeniu czerwonych krwinek w organizmie i utrzymuje ogólny stan zdrowia matki i dziecka.
- Działa jako silny środek przeciwnowotworowy: Badania wykazały, że folian odgrywa znaczącą rolę w zapobieganiu nowotworom. Folian może być użyteczny, gdy jest podawany we wczesnych stadiach raka. Jednakże, folian może promować komórki tworzące raka, gdy jest przyjmowany w późnych stadiach raka. Konieczne są dalsze badania, aby odkryć przeciwnowotworowy potencjał kantalupy.
- Zapewnia odżywienie skóry i minimalizuje wypadanie włosów: Witaminy obecne w kantalupie odżywiają skórę i chronią ją przed szkodliwymi toksynami. Te minerały i witaminy pobudzają wzrost włosów i jednocześnie minimalizują ich wypadanie.
Poza tym, kantalupy mają również następujące korzyści
- Spowalnia postęp zapalenia stawów
- Zmniejsza ryzyko astmy
Jakie składniki odżywcze znajdują się w kantalupie?
3,5-uncjowa porcja kantalupy zawiera następujące składniki odżywcze
Energy37kcal
Protein0.75g
Total lipid (fat)0g
Jak wybrać melona
Przy wyborze melona należy kierować się następującymi wskazówkami
- Wybierać melon jędrny, bez widocznych siniaków.
- Melony powinny być ciężkie jak na swój rozmiar.
- Wybierz melon, który jest bardziej żółty.
- Im bardziej żółty się wydaje, tym jest słodszy.