wtorek, 29 listopada, 2022
Strona głównaOdżywianiePorady dietetyczneJakie są korzyści z jedzenia kantalupy? 10 korzyści

Jakie są korzyści z jedzenia kantalupy? 10 korzyści

Kantalupa jest pysznym letnim owocem. Dostarcza wielu korzyści zdrowotnych, m.in.

  • Poprawia wzrok: Jedzenie kantalupy codziennie może poprawić wzrok. Witamina C, zeaksantyna i karotenoidy obecne w kantalupie poprawiają wzrok i zmniejszają ryzyko wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej (choroby oczu, która powoduje utratę wzroku, zazwyczaj w centralnym polu widzenia).
  • Równoważy płyny ustrojowe i elektrolity: Kantalupa jest bogata w wodę i elektrolity. Pomaga to w utrzymaniu odpowiedniego poziomu płynów i elektrolitów w organizmie.
  • Zarządza cukrzycą: Cantaloupes ma niski ładunek glikemiczny wynik czterech. Niski ładunek glikemiczny oznacza, że organizm trawi go powoli i zapobiega skokowi poziomu cukru we krwi. Jest to więc doskonałe rozwiązanie dla osób cierpiących na cukrzycę.
  • Zmniejsza odwodnienie: Kantalupy składają się w 90 procentach z wody. Wysoka zawartość wody może zapobiec odwodnieniu w okresie letnim. Tak więc, mając miskę kantalupa w lecie będzie uzupełniać utracone płyny.
  • Reguluje ciśnienie krwi: Kantalupy są naładowane potasem. Potas pomaga rozluźnić naczynia krwionośne i obniżyć ciśnienie krwi.
  • Zapobiega zaparciom: Wysoki poziom błonnika pokarmowego jest niezbędny do promowania ruchów jelit i zdrowia trawiennego. Błonnik wypełnia stolec i sprawia, że wypróżnienia są regularne.
  • Wzmacnia odporność: Kantalupa jest wypełniona związkami zwanymi fitonutrientami. Fitoskładniki wzmacniają odporność i pomagają zwalczać choroby. Związki te nadają mu właściwości przeciwzapalne. Witamina A wzmacnia odporność i produkcję białych krwinek.
  • Wspomaga rozwój płodu: Foliany w kantalupie są jednym z najbardziej niezbędnych składników odżywczych podczas ciąży, ponieważ zapobiegają wadom cewy nerwowej u dzieci. Pomaga również w tworzeniu czerwonych krwinek w organizmie i utrzymuje ogólny stan zdrowia matki i dziecka.
  • Działa jako silny środek przeciwnowotworowy: Badania wykazały, że folian odgrywa znaczącą rolę w zapobieganiu nowotworom. Folian może być użyteczny, gdy jest podawany we wczesnych stadiach raka. Jednakże, folian może promować komórki tworzące raka, gdy jest przyjmowany w późnych stadiach raka. Konieczne są dalsze badania, aby odkryć przeciwnowotworowy potencjał kantalupy.
  • Zapewnia odżywienie skóry i minimalizuje wypadanie włosów: Witaminy obecne w kantalupie odżywiają skórę i chronią ją przed szkodliwymi toksynami. Te minerały i witaminy pobudzają wzrost włosów i jednocześnie minimalizują ich wypadanie.

Poza tym, kantalupy mają również następujące korzyści

  • Spowalnia postęp zapalenia stawów
  • Zmniejsza ryzyko astmy

Jakie składniki odżywcze znajdują się w kantalupie?

3,5-uncjowa porcja kantalupy zawiera następujące składniki odżywcze

Energy37kcal

Protein0.75g

Total lipid (fat)0g

Jak wybrać melona

Przy wyborze melona należy kierować się następującymi wskazówkami

  • Wybierać melon jędrny, bez widocznych siniaków.
  • Melony powinny być ciężkie jak na swój rozmiar.
  • Wybierz melon, który jest bardziej żółty.
  • Im bardziej żółty się wydaje, tym jest słodszy.
CZYTAJ WIĘCEJ

Najpopularniejsze