Nowe badania na myszach sugerują, że typowa zachodnia dieta może prowadzić do związanych z otyłością zmian w jelitach. Eduardo Lopez/Addictive Creative/Offset
- Badanie przeprowadzone na myszach wykazało, że spożywanie wysoko przetworzonej diety bogatej w oczyszczone węglowodany zmieniło społeczność grzybów żyjących w jelitach zwierząt.
- Te zmiany w społeczności grzybów korelowały ze zmianami w sposobie, w jaki ciała zwierząt metabolizowały dietę.
- Badanie sugeruje, że przyszłe badania nad powiązaniami między dietą, mikrobami jelitowymi i zdrowiem powinny uwzględniać grzyby.
Mikroby, które żyją w naszych jelitach, lub mikrobiota, są znane z odgrywania ważnych ról w tym, jak nasze ciała metabolizują żywność, którą spożywamy i wiele innych aspektów naszego zdrowia.
Do tej pory jednak większość badań koncentrowała się na bakteriach, a niewiele z nich przyglądało się wirusom. Oznacza to, że badania w dużej mierze ignorowały inne królestwa organizmów, których jesteśmy gospodarzami, takie jak protisty, archaea i grzyby.
Ostatnie badania na ludziach i myszach sugerują, że grzyby wpływają na metabolizm swoich gospodarzy, bezpośrednio lub poprzez ich wpływ na bakterie.
Jednak ich rola pozostaje niejasna. Wynika to częściowo z trudności w rozróżnieniu pomiędzy grzybami, które są tymczasowymi gośćmi – po spożyciu w żywności lub z innych źródeł środowiskowych, na przykład – a tymi, które zadomowiły się w jelitach.
Naukowcy z University of Tennessee Health Science Center w Memphis zajęli się tym pytaniem, badając grzyby pochodzące od myszy laboratoryjnych o tym samym podłożu genetycznym, ale od czterech różnych dostawców.
Karmili myszy albo dietą bogatą w oczyszczone węglowodany – co odzwierciedla ultra przetworzoną, zachodnią dietę – albo bardziej zrównoważoną, standardową laboratoryjną kiszonką.
Naukowcy następnie zbadali zmiany w obfitości i różnorodności grzybów w części jelita cienkiego zwanego jelitem czczym. To jest znany gospodarzem najbardziej zróżnicowane populacje grzybów w jelitach myszy.
Stali mieszkańcy
Ich pierwszym odkryciem było to, że mikobiom jelitowy, który jest zbiorczym genomem grzybów w jelitach, różnił się dramatycznie między myszami od różnych dostawców.
Kiedy jednak badacze przeanalizowali grzyby w granulkach pokarmowych dostarczonych przez dostawców oraz te w granulkach, których używali we własnych eksperymentach, nie znaleźli żadnych dowodów sugerujących, że były one głównym źródłem grzybów w jelitach zwierząt.
To silnie sugeruje, że grzyby były stałymi mieszkańcami w ich jelitach.
Następnie odkryli, że kiedy zwierzęta jadły przetworzoną dietę, zmniejszyło to różnorodność grzybów żyjących w ich jelicie czczym, w porównaniu z normalną dietą.
To z kolei korelowało z niezdrowymi zmianami w metabolizmie samców myszy. Nastąpił na przykład wzrost ilości tłuszczu odkładającego się w ich wątrobach.
Ponadto zmiany w mikobiomie w odpowiedzi na przetworzoną dietę były powiązane ze wzrostem poziomu trójglicerydów w surowicy i różnych hormonów zaangażowanych w metabolizm, w tym insuliny, leptyny i greliny.
Leptyna pomaga regulować ilość tkanki tłuszczowej w organizmie, podczas gdy grelina zwiększa apetyt.
Konkretnie, wzrost tych markerów niezdrowego metabolizmu korelował ze zwiększoną obfitością rodzaju grzybów zwanych Thermomyces i zmniejszoną obfitością innego rodzaju, zwanego Saccharomyces.
Naukowcy opublikowali swoje wyniki w czasopiśmie Communications Biology.
Implikacje dla przyszłych badań
Podsumowując swoje wyniki, autorzy badania piszą:
„Pokazujemy, że mikobiom jelitowy zdrowych myszy jest kształtowany przez środowisko, w tym dietę, i znacząco koreluje z wynikami metabolicznymi. Wykazujemy, że ekspozycja na przetworzoną dietę prowadzi do trwałych różnic w zbiorowiskach grzybów, które istotnie wiążą się z różnicowym odkładaniem masy ciała u samców myszy w porównaniu z [with] myszy karmionych standardową dietą.”
Autorzy zauważają, że inni badacze, którzy badają mikrobiom i jego wpływ na zdrowie, często analizują jedynie bakterie w próbkach kału.
Ignorując obfitość i różnorodność grzybów w jelitach, mogą przeoczyć ważną ukrytą zmienną, która przyczynia się do ich wyników.
Jednym z ograniczeń nowego badania było to, że tylko ujawnił korelacje między dietą, grzyby i metabolizm, a nie bezpośrednie, przyczynowe powiązania. Istnieje możliwość, że dieta napędza zmiany w społecznościach bakteryjnych, na przykład, które mogą, z kolei, wpływać na metabolizm i mykobiomu.