Strona główna Odżywianie Porady dietetyczne Czy jest to alergia pokarmowa czy nietolerancja?

Czy jest to alergia pokarmowa czy nietolerancja?

0
Czy jest to alergia pokarmowa czy nietolerancja?

Alergia pokarmowa różni się od nietolerancji pokarmowej, choć niektórzy ludzie mogą nie zawsze wiedzieć, jak się one różnią. Alergia pokarmowa wiąże się z reakcją układu odpornościowego organizmu, natomiast nietolerancja pokarmowa nie.

Osoba z nietolerancją pokarmową nie może prawidłowo strawić substancji zawartej w niektórych pokarmach, często z powodu niedoboru enzymów. Alergia pokarmowa nie ma związku z niedoborem enzymów.

Cechy alergii i nietolerancji

W poniższej tabeli przedstawiono cechy związane z alergią pokarmową lub nietolerancją.

NietolerancjaAlergiaPoczątekObjawy pojawiają się później.Objawy pojawiają się wkrótce po spożyciu pokarmu, zwykle w ciągu 2 godzin, ale czasami po 4-6 godzinach.IlośćOsoba może zjeść bardzo małą ilość pokarmu bez niepożądanej reakcji.Osoba nie może tolerować nawet niewielkich ilości alergenu lub pokarmu, na który jest uczulona. Narażenie nawet na niewielką ilość pokarmu wywołuje ciężką reakcję.EkspozycjaReakcja wystąpi tylko wtedy, gdy dana osoba zje określony pokarm.Reakcja może wystąpić, gdy dana osoba zje pokarm, który ktoś dla niej przygotuje w środowisku zawierającym alergen.EfektReakcje mogą być ciężkie i wyjątkowo nieprzyjemne, ale rzadko zagrażają życiu.Ciężkie i potencjalnie zagrażające życiu reakcje, które mogą obejmować anafilaksję (wstrząs anafilaktyczny).Popularne pokarmy wyzwalające

  • Fasola
  • Kapusta
  • Owoce cytrusowe
  • Ziarna, które zawierają gluten
  • Mleko lub laktoza
  • Mięso przetworzone
  • Jaja
  • Ryby
  • Orzeszki ziemne, lub arachidowe
  • Mleko
  • Orzechy z drzew orzechowych (orzechy brazylijskie, orzechy włoskie, migdały i orzechy laskowe)
  • Soja
  • Skorupiaki
  • Pszenica

Odpowiedź immunologiczna czy niedobór enzymów?

Alergie i nietolerancje pokarmowe to niepożądane reakcje na żywność, których doświadczają niektórzy ludzie, ale nie są one takie same i zdarzają się z różnych powodów.

Orzechy są częstym pokarmem spustowym dla osób z alergiami.

Odpowiedź immunologiczna: Kiedy osoba ma alergię pokarmową, układ odpornościowy jej organizmu reaguje nieprawidłowo na substancję zwaną alergenem.

Alergen niekoniecznie jest substancją szkodliwą. Lekarze nazywają je alergenami, ponieważ wywołują one reakcję układu odpornościowego u niektórych osób. Jednak u większości ludzi alergeny nie wywołują negatywnych skutków.

Według amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA), następujące pokarmy są najbardziej prawdopodobne, aby wywołać reakcję:

  • mleko
  • jajka
  • orzeszki ziemne (arachidowe)
  • Orzechy brazylijskie, orzechy włoskie i orzechy laskowe (orzechy z drzew orzechowych)
  • ryby
  • skorupiaki
  • pszenica
  • soja

Niedobór enzymów: Nietolerancja pokarmowa zazwyczaj oznacza, że dana osoba ma niedobór enzymów.

Enzymy to substancje w organizmie, które umożliwiają ludziom trawienie pokarmów. Jeśli dana osoba ma niedobór enzymów, jej organizm nie może prawidłowo trawić pewnych pokarmów. Problematyczny pokarm zależy od enzymu, którego brakuje.

Nietolerancja pokarmowa może również wynikać z:

  • niektórych substancji chemicznych w żywności
  • zatrucia pokarmowe spowodowane obecnością toksyn
  • naturalne występowanie histaminy w niektórych produktach spożywczych
  • obecność salicylanów, która występuje w wielu pokarmach
  • specyficzne dodatki do żywności

Objawy

Alergie pokarmowe i nietolerancje pokarmowe mają różne objawy.

Objawy alergii

Według FDA, reakcja alergiczna na żywność może powodować:

  • pokrzywkę
  • swędzenie
  • obrzęk twarzy, warg i języka
  • obrzęk gardła i dróg oddechowych, prowadzący do trudności w oddychaniu
  • zawroty głowy, światłowstręt i omdlenia
  • objawy żołądkowo-jelitowe, w tym wymioty i biegunka
  • nagły spadek ciśnienia krwi
  • szybki, nieregularny puls
  • utrata przytomności

Jeśli obrzęk występuje w drogach oddechowych, może to utrudnić osobie oddychanie. Jeśli dojdzie do zamknięcia dróg oddechowych, może to być śmiertelne.

Reakcja alergiczna może wystąpić nagle. Jeśli osoba wykazuje objawy reakcji alergicznej, natychmiast potrzebuje pomocy medycznej.

Objawy nietolerancji

Nietolerancja pokarmowa często powoduje ból i dyskomfort żołądkowo-jelitowy, ale u osoby z alergią mogą wystąpić objawy zagrażające życiu.

Głównymi objawami nietolerancji pokarmowej są:

  • gazy jelitowe
  • bóle brzucha
  • biegunka

Inne objawy mogą wystąpić, ale podstawowe objawy odnoszą się do jelit danej osoby.

Niektóre objawy alergii pokarmowej i nietolerancji pokarmowej mogą być podobne. Utrudnia to postawienie dokładnej diagnozy.

Leczenie

Jeśli dana osoba reaguje na pokarm, leczenie będzie zależało od tego, czy ma alergię czy nietolerancję.

Alergia

Osoba z alergią może mieć łagodną reakcję przy jednej okazji i ciężką reakcję przy innej okazji. Około 20 procent osób z alergią ma ciężką reakcję.

Anafilaksja może wahać się w ciężkości od łagodnej do zagrażającej życiu. Może wystąpić szybko i jest to nagły przypadek medyczny.

Objawy anafilaksji obejmują:

  • reakcje skórne
  • opuchlizna
  • trudności w oddychaniu
  • nagły spadek ciśnienia krwi

Każdy, kto wie, że ma alergię i może mieć ciężką reakcję, powinien nosić przy sobie wstrzykiwacz, taki jak EpiPen, który dostarcza epinefrynę, czyli adrenalinę. Powinien nosić przy sobie dwie dawki na wypadek, gdyby jedna okazała się niewystarczająca.

Nietolerancja

Nietolerancja pokarmowa nie będzie zazwyczaj wymagała pilnego leczenia. Najlepszym sposobem leczenia jest długoterminowy plan zarządzania problemem.

Zarządzanie nietolerancją zwykle zaczyna się od diety wykluczającej. Jest to sytuacja, w której osoba unika pokarmu, który może być przyczyną problemu przez pewien czas, zwykle od 2 do 6 tygodni.

Osoba może skorzystać z prowadzenia dziennika żywności, aby zapisać, czy ich objawy poprawiają. Po upływie tego czasu, osoba ta ponownie wprowadza dany pokarm i odnotowuje wszelkie nowe reakcje.

Ludzie mogą potrzebować powtórzyć to monitorowanie z różnymi artykułami spożywczymi, aby wskazać, który pokarm powoduje problem.

Czasami ludzie mogą ponownie wprowadzić pokarm bez wystąpienia jakiejkolwiek reakcji. Może się zdarzyć, że rozwinie się u nich tolerancja, lub że niewielka ilość pokarmu nie powoduje już problemu.

Nietolerancja pokarmowa różni się znacznie u poszczególnych osób, dlatego też każdy przypadek będzie miał swoje własne cechy. Czasami problem leżący u podstaw nietolerancji pogarsza sytuację i wymaga odpowiedniego leczenia.

Profilaktyka

Osoba, która wie, że ma alergię, powinna w miarę możliwości unikać pokarmu spustowego i nosić przy sobie autoiniektor z epinefryną w razie nagłego wypadku.

Jeśli dana osoba ma alergię pokarmową lub nietolerancję, może być zmuszona do unikania pokarmu, który wydaje się ją powodować. Może być również zmuszona do dokładnego sprawdzania składników produktów żywnościowych, niezależnie od tego, czy kupuje je do użytku domowego, czy spożywa na mieście.

Podsumowując, zapobieganie oznacza:

  • Osoba ze znaną alergią musi unikać pokarmu spustowego. W przeciwnym razie może to być niebezpieczne. Osoba ta powinna również nosić przy sobie wstrzykiwacz epinefryny do użycia w nagłych wypadkach.
  • Osoba z nietolerancją może uniknąć dyskomfortu poprzez unikanie pokarmu spustowego, ale nie stanie w obliczu sytuacji zagrażającej życiu.

Od 2004 roku, Food Allergy Labeling and Consumer Protection Act (FALCPA) stwierdza, że wszystkie pakowane produkty spożywcze, które producenci produkują w USA, muszą nosić informacje w prostym, jasnym języku o ośmiu najczęstszych alergenach.

Te szeroko rozpowszechnione alergeny to mleko, jaja, pszenica, soja, orzeszki ziemne, orzechy drzewne, ryby i skorupiaki.

Jak często występują te schorzenia?

Ostatnio pojawiły się obawy, że wzrasta liczba przypadków alergii i nietolerancji.

National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), część National Institutes of Health (NIH) donosi, że około 5 procent dzieci i 4 procent dorosłych ma alergię pokarmową.

W 2016 roku Centers for Disease Control and Prevention (CDC) oszacowało, że 6,2 procent populacji doświadczyło alergii pokarmowej w ciągu poprzednich 12 miesięcy.

Jednak w 2017 r. badanie elektronicznej dokumentacji zdrowotnej ponad 2,7 mln osób w USA sugeruje, że odsetek populacji z alergią lub nietolerancją jest niższy niż ten, na poziomie 3,6 procent ogółem.

Ludzie mogą nie zawsze być świadomi różnicy między alergią a nietolerancją, i mogą nie zawsze zgłaszać alergię lub nietolerancję do swojego lekarza. Z tych powodów ustalenie dokładnych danych liczbowych może być trudne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj